Știri locale pentru Timișoara
TIMIȘOARA ONLINE
Informații despre Timișoara și jud. Timis
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Linkuri utile:
Fumatori, din luna iulie, vi se pregateste ceva! : Stiri Timis
Ma 10 iun 2008 12:44:43 +0300


Fumatul
Stiri Timis : Pictogramele macabre vor fi introduse pe pachetele de țigări

"În momentul în care ANPC hotărăște că trebuie să facem controale, probabil în prima săptămână din iulie, vom începe să facem verificări", a declarat Oana Jichici (foto), inspectorul-șef al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș.
În baza informațiilor oferite în decursul ultimilor doi ani de statele membre ale Uniunii Europene în cadrul Comitetului de reglementare pentru produsele din tutun, s-a întocmit un raport în care sunt prezentate acțiunile întreprinse și concluziile acestora în ceea ce privește aplicarea Directivei privind produsele din tutun. Acest al doilea Raport al Comisiei Comunităților Europene către Parlamentul European, Consiliul și Comitetul Economic și Social European arată că țara noastră are obligația de a utiliza pictogramele (macabre) pe pachetele de țigări, din iulie 2008. Următoarea țară care va urma acest exemplu va fi România, unde utilizarea pictogramelor va deveni obligatorie în iulie 2008, susține documentul. "Dacă Autoritatea Națională de Protecția Consumatorilor (ANPC) va adopta directiva și, mai mult ca sigur noi o vom pune în aplicare, vor exista sancțiuni dacă nu va fi respectată. Deocamdată, la nivel național, nu s-a luat nicio decizie cu privire la controalele tematice sau operative pe acest subiect. Așteptăm o hotărâre a ANPC. În funcție de cum se pun în aplicare legile și directivele europene, ei stabilesc controale. În momentul în care ANPC hotărăște că trebuie să facem controale, probabil în prima săptămână din iulie, vom începe să facem verificări", a declarat Oana Jichici, inspectorul-șef al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș și inspectorul-șef adjunct al Inspectoratului Regional pentru Protecția Consumatorilor Arad.
Bolile fumatului sărăcesc bugetul
Problema fumatului este una dintre cele mai grave, în ceea ce privește amenințarea sănătății umane, alături de accidentele de circulație pe străzi, poluare și bolile de inimă. Acestea cauzează cele mai multe decese în rândul oamenilor și consumă fonduri uriașe din bugetele statelor. Din această cauză, UE a luat măsuri drastice și a interzis reclamele la țigări, iar pentru a descuraja fumatul, au fost introduse pictogramele macabre pe pachetele de țigări și sunt organizate campanii de informare privind nocivitatea fumatului. Chiar în Timișoara, în iunie, dar și la nivel național, a fost marcată Ziua fără tutun. Conform statisticilor, în România mor anual 33.000 de oameni din cauza nocivității țigărilor. În ceea ce privește campania de atenționare a consumatorilor privind nocivitatea fumatului, punerea în aplicare a avertismentelor scrise a fost în general satisfăcătoare, chiar dacă unele state au semnalat anumite dificultăți de abordare în ceea ce privește alte produse decât țigările (de exemplu tutunul de rulat și noile produse din tutun). De asemenea, în ceea ce privește avertismentele suplimentare, sub forma imaginilor color, Belgia a fost primul stat membru al UE care a introdus avertismentele combinate în luna noiembrie 2006 și începând cu 10 iunie 2007 acestea figurează pe pachetele de țigări. În Regatul Unit al Marii Britanii, avertismentele ar trebui să apară pe pachetele de țigări începând cu toamna anului 2008.Pictogramele macabre vor înspăimânta fumătorul
În această conjunctură apare următoarea chestiune: vor emoționa și înspăimânta imaginile consumatorul atât de tare, încât să renunțe la fumat? Jichici este de părere că da. "Eu zic că da. Orice directivă sau legislație care apare este anunțată de către ANPC în teritoriu și noi luăm măsuri", a subliniat Jichici. Mai mult, un studiu desfășurat în Canada, Brazilia, Australia și Noua Zeelandă cu privire la eficiența avertismentelor ilustrate a concluzionat faptul că pictogramele sunt mult mai eficiente decât simplele avertismente scrise pentru sensibilizarea asupra efectelor fumatului asupra sănătății și pentru convingerea fumătorilor de a renunța la tutun.


Sursa : Ziua de Vest


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Fumatori, din luna iulie, vi se pregateste ceva! : Stiri Timis
Curs valutar:Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.timison.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti