Știri locale pentru Timișoara
TIMIȘOARA ONLINE
Informații despre Timișoara și jud. Timis
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:Linkuri utile:
Cand te da banca pe mana recuperatorilor si in cat timp te fac ei sa platesti
Jo 01 iul 2010 10:38:10 +0300


Cand te da banca pe mana recuperatorilor si in cat timp te fac ei sa platesti
Dacă a trecut un an de la ultima rată plătită te poți aștepta să-ți bată portărelul la ușă.

Dacă a trecut un an de la ultima rată plătită te poți aștepta să-ți bată portărelul la ușă. După aceea vei intra într-un joc de-a șoarecele și pisica cu acesta care se poate prelungi până la două luni. Dacă reușești să-l convingi că nu ai niciun ban și nici serviciu, este posibil ca recuperatorul să se lase păgubaș


Când un debitor nu-și plătește timp de mai multe luni ratele la bancă ori la societatea de leasing acesta devine un client problemă. Instituția de credit trimite somații și înștiințări de plată și îi propune rău-platnicului o soluție amiabilă de rambursare ori eșalonare a banilor. Dacă negocierile nu duc la niciun rezultat timp de mai multe luni dosarul-problemă începe deja să pună presiuni de cost prin obligativitatea de a constitui provizioane de 100% din valoarea creanței.

De obicei, când se depășește un an de la ultima rată plătită, instituția de credit vinde creanța unei firme specializate în recuperarea de debite, spune Alexandra Rusen, coordonatorul departamentului Persoane Fizice al Coface, cel mai mare recuperator de pe piață. Oficialul citat explică acțiunea băncii prin dorința acesteia de a evita situația ca respectiva creanță să fie trecută la pierderi în balanța contabilă a băncii.

“ Practica din industria bancară este de a cesiona creanțe în medie vechi spre foarte vechi, cu risc maxim, întarzieri în medie de peste 1 an de zile, care au fost gestionate a-priori intern de către departamentul de colectare al băncii și respectiv, în repetate randuri ( 2-3 ori ) externalizat către diverse agenții de colectare, în scopul de a găsi soluții de rezolvare pe cale amiabilă. Justificarea este strict financiară. Normalitatea se rezumă la garanția ca, pentru debitorul vizat de acest transfer , schimbarea identității creditorului nu schimbă cu nimic obligațiile și drepturile contractuale, respectiv sumele datorate spre plată”, explică Rusen.

Pentru că numărul datornicilor a crescut exponențial în ultimii doi ani băncile au devenit și ele mai flexibile și vând cu maxim 15% din valoarea ei o creanță pe care acum doi-trei ani cereau 30-40%. Recuperatorul reușește, în marea majoritate a cazurilor, să obțină de la datornic o sumă superioară cu câteva procente celei plătite către bancă. Cazurile în care se dă bătut sunt acelea în care restanțierul este șomer, fugit din țară ori decedat.

Chiar dacă rău-platnicul nu se încadrează în aceste trei categorii, recuperatorul are mult de furcă în a-l determina să plătească mai ales dacă creanța acestuia este veche. Astfel, o creanță relativ nouă, de două-trei luni se recuperează, în medie, într-o lună. În schimb acest interval devine dublu dacă ultima rată plătită a fost în urmă cu un an. Potrivit oficialului Coface, intervalul de recuperare scade tot către o lună dacă este vorba de o creanță veche de trei ani.

Potrivit reprezentantului Coface o primă metodă legală de recuperare a creanțelor la care apelează un agent este executarea silita a contractului de credit – orice contract bancar este investit cu formula executorie. “Acest lucru oferă creditorului posibilitatea recuperării în instanță prin executarea silită a oricărui bun mobil și imobil al debitorului”, spune Alexandra Rusen.

Aceasta precizează, însă, că, până în prezent, Coface nu a restricționat niciun bun al vreunui datornic deși ar fi acoperită legal în luarea unei astfel de decizii. O altă metodă este o somația de plată pentru debitorii care au o restanță în baza unei facturi (debitori față de societăți de telefonie fixă sau mobilă, debitori față de societățile de utilități). În ultimă instanță portărelul apelează la o poprire pe venit ca urmare a unei decizii în instanță.

Cea mai mare sumă colectata de departamentul Recuperare Persoane Fizice al Coface este de 154.600 lei . Este vorba de un debitor ce avea o restanță către o societate de leasing.

În cazul datoriilor bancare, cea mai mare sumă colectată a fost de 57.139 lei-un credit de nevoi personale contractat pe 23.05.2008. Potrivit Coface, debitorul este din județul Valcea iar la momentul contractării creditului era angajat la o unitate militară.


Sursa: Money.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.timison.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti